Wat als we de toekomst hier en nu kunnen herbeleven?
De mensheid staat aan de vooravond van een mondiale crisis. Door de besluiteloosheid van onze overheden, de lobby van het bedrijfsleven en de gelatenheid van de burgers hebben we het té ver laten komen.Er is geen andere weg dan een Totale Reset. We moeten stilstaan en weer vooruit gaan door radicaal te veranderen.
Lukt het ons om aan te passen en opnieuw te beginnen? Of…

Foto: Jordi Wallenburg
In Digest The Future ontdekken we het antwoord op deze vraag. We herdenken de zwarte apocalyptische overgangsperiode en vieren dat we onszelf opnieuw hebben uitgevonden en dat we hebben overwonnen. Hoe ziet onze nieuwe wereld eruit? Wat eten we, wat spelen we, wat luisteren we, wat vertellen we?
Onder begeleiding van Petra Ardai als verhalenverteller buigen wetenschappers, kunstenaars, chefs, moeders, leraren, publiek en andere levensexperts zich over verschillende urgente, ogenschijnlijk onoplosbare thema’s uit deze tijdsgeest. Met elkaar dromen, spelen en vertellen we het verhaal van hoe het zou kunnen zijn, want …
pas als we ons de toekomst kunnen voorstellen, kunnen we haar begrijpen, voelen en vormgeven.
Fantaseer mee in dit visionaire ervaringstheater waarin het toekomstverhaal niet alleen door woorden maar ook door muziek, rituelen, visuele interventies, geuren en smaken vorm krijgt.

19/05/19 | 16:00 | Old School | Amsterdam
Op 19 mei ‘digestten’ we de toekomst in Old School. In het voormalige ROC in de Gaasterlandstraat in de Rivierenbuurt bevindt zich een creatieve hotspot genaamd old school. Een plek waar kunst en cultuur, in combinatie met creatieve ondernemingen, voor een prettige synergie zorgen.
Experts:
Godelieve Spaas | Professor Sustainable Strategy & Innovation, Avans University of Applied Sciences and Knowledge Curator New Economy,
Wouter Mensink | auteur van het boek ‘Kun je een betere wereld kopen? De consument en het fairtrade-complex’
Coyan Tromp | Curriculumontwikkelaar en docent Future Planet Studies op het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de Universiteit van Amsterdam.
“Het is 2069, Old School. We zijn op de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst van de Totale Reset”

22/05/2019 | Rabobank Brasserie 2050 | Flevoland
Tijdens dit event werkten we samen met de Rabobank en The Food Line-Up. De aanwezigen stelden zich met Digest the Future een scenario voor waarin de toekomst van ons voedsel centraal staat. Hoe kunnen we 10 miljard monden voeden? Hoe ziet de landbouw van de toekomst eruit? Herkennen we de boer in 2050 nog?
“We zijn in Flevoland, in het land dat door mensen is gemaakt. In Brasserie 2050 herdenken we de Totale Reset”
Experts:
Jaco Rodenburg | Ik ben al 25 jaar boer in Lelystad. Mijn vader was de eerste bewoner op deze plek na de drooglegging van de polder. Het is heel goed dat de lijnen korter worden tussen boer en burger. Het is goed dat iedereen weet waar je eten vandaan komt en het is voor ons een kans om te laten zien dat wij met de beste bedoelingen boeren; dat er op een goede, veilige en gezonde manier wordt geteeld.
Janneke Stegeman |
Theologe en oud-testamentdeskundige, interesseert zich voor bevrijdingstheologie, postkoloniale theologie en indecent theologie.
Madelon Oostwoud | Ontwerper en auteur. Ze heeft een voedselbos in Noord-Holland, geeft lezingen en workshops en schrijft voor tuin-tijdschriften. Madelon schreef de bestsellers ‘Een kleine eetbare tuin met vaste planten’ en ‘Voedselbos’.
Marc Siepman | Ik zet me in voor een planeet waarop we ons weer onderling afhankelijk voelen. Waarop alles en iedereen in vrijheid toegang heeft tot gezonde voeding, schoon water, schone lucht en beschutting. Ik schrijf, vertaal en geef lezingen, cursussen en workshops over de bodem, systeemdenken en economie. Ik werk vanuit wederkerigheid, niet meer voor geld.
Farid Tabarki |
trendwatcher en founder van Bureau Zeitgeist. Doet onderzoek naar de transformatie van een industriële samenleving naar een vloeibare samenleving. In 2016 kwam zijn boek ‘Het Einde van het Midden – Wat een maatschappij van extremen betekent voor mens, bedrijf en politiek’ uit.
Sven Jense |
positieve klimaatondernemer, founder The Climate Cleanup en Fossilfree Amsterdam. Achtergrond in zowel politicologie als theater en documentaire.
“You never change things by fighting the existing reality. To change something, build a new model that makes the existing model obsolete.”― R. Buckminster Fuller

26/05/19 | Botanische Tuinen ZuidAs | Amsterdam
Aan de van der Boechorststraat 8 ligt een prachtige Botanische Tuin. De Hortus Botanicus van de Vrije Universiteit werd in 1967 opgezet ten behoeve van onderwijs en onderzoek, met name voor de faculteit Biologie. Nu is de tuin open voor iedereen.
Experts:
Martijn Huting | Beeldend kunstenaar/ docent stedebouw-planologie/ student filosofie. Als kunstenaar gedeeltelijk autodidact, probeert hij het conceptuele en procesmatige uit de architectuur te combineren met de beeldende kracht van kunst.
Dorine van Norren |Dorine van Norren werkte voor verschillende ministeries oa op het gebied van Unesco. Ze is kunstenaar en heeft vanaf 6 juni 2019 een tentoonstelling in het African Studies Centre Leiden: The Wheel of Values: Africa and the world. Vanuit haar capaciteit als onderzoekster denkt zij mee in Digest The Future
Norbert Peeters | botanisch filosoof, expert botanische systemen van vroeger en nu en de filosofie over natuurbeleving in heden en verleden
Experts:
Aetzel Griffioen
Aetzel Griffioen is coördinator onderwijsontwikkeling en docent van Rotterdam Vakmanstad en parttime docent ecofilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Hij won in 2013 de Van Praag Aanmoedigingsprijs voor zijn combinatie van praktijk en onderzoek en is samen met Leonie van Wees genomineerd voor de nationale prijs voor kinderfilosofie, de Berrie Heesen Prijs 2019.
Anthony Heidweiller
“Op scholen heb ik het niet over opera, maar over zingen. Het gaat over je adem voelen stromen, over niet blokkeren en je stem horen en laten horen. Zingen gaat over stem krijgen, over jouw kleur toevoegen aan het geheel dat onze democratie is.”
Anthony Heidweiller is operazanger en een befaamd en vernieuwend operamaker.
Hij verbindt opera met de geluiden en thema’s van deze tijd. Thema’s in zijn werk zijn migratie, (on)gelijkheid en het behoud van de aarde.
Sam de Muijnck
“Het huidige economieonderwijs maakt ons collectief blind voor cruciale inzichten en ontwikkelingen. Was getekend, economiestudent Sam de Muijnck, voorzitter van netwerk Rethinking Economics NL. “
Oud voorzitter van Rethinking Economics NL De Muijnck raakte daarna betrokken bij Our New Economy. ONE wil een economie die goede levens voor alle mensen binnen de ecologische grenzen van de Aarde realiseert.
Anne van Leeuwen- nieuwe symbiose en Ambassade van de Noordzee
Waarom hebben mensen een politieke stem, maar niet-mensen zoals planten, dieren en dingen niet?
Nieuwe symbiose, opgericht door Anne van Leeuwen, ontwikkelt en presenteert inhoud over het nieuwe samenleven met niet-mensen in de 21ste eeuw. Dit leidde onder meer tot een museum en een reeks educatie- programma’s in ARTIS over de relatie tussen mens en natuur in het Antropoceen. Ook is Anne van Leeuwen directielid bij de Ambassade van de Noordzee.
Digest The Future 19 mei @ Old School Amsterdam
Herdenking #1Digest The Future 22 mei @ Brasserie 2050 Flevoland
Herdenking #2Deze experts droomden en dachten tot nu toe mee:
Philippe Schoonejans, Head of Robotics & Future Projects Office (Human Space & Robotic Exploration) ESA-ESTEC
Chris Keulemans, schrijver, journalist en docent, oud-directeur De Balie en oprichterTolhuistuin.
Damiaan Denys, filosoof, psychiater UvA
Lucy Wenting, directeur Instituut voor Interdisciplinaire Studies, UvA
Lina Issa, multidisciplinaire kunstenaar
Marilyn Parris, eigenaar Dish aan de kade, ondernemer gespecialiseerd in gastronomie, gastvrijheid, fashion en design
Janneke Stegeman, Nederlandse theoloog, gespecialiseerd in het Oude Testament en oud-theoloog des vaderlands.
Firoez Azarhoosh– Community builder in Amsterdam Oost en wiskundige
Josephine Zwaan is shooting star singer songwriter. Ze schrijft Nederlandstalige liedjes over het hedendaagse leven.
Hoseb Assadour studeert Mondzorgkunde in Nijmegen en hij is Vluchtelingen Ambassadeur.
Mirjana Smolic is een actrice en theatermaker en naast haar artistiek werk trainer in interculturele communicatie en conflicttransformatie.
Babah Tarawally is filosoof, journalist en columnist bij o.a. One World.
Karijn Kakebeeke is fotograaf, fotojournalist en antropoloog.
Tara Fiorito is sociologe en PhD-onderzoeker aan de UvA.
Sinan Çankaya is cultureel antropoloog docent en journalist o.a. verbonden aan de Adviesraad Diversiteit en Integratie van de gemeente Amsterdam.
“The great, irreplaceable potentiality of fiction is that it makes possible the imagining of possibilities.”
Amitav Ghosh in The Great Derangement: Climate Change and the Unthinkable
Digest the Future is een voorstelling van SPACE
Petra Ardai: concept, scenario, regie, storytelling
Bart de Vrees: composities en live muziek
Jörgen Unom Gario: dichter, spoken word en storytelling
Marieke Nooren: dramaturgie
Esther Verhamme: online storytelling, design & community building
Annet Bult: groene vormgeving en ritueel
Autobahn: grafische vormgeving logo en typografie
Laura Bonthuis: zakelijk en project leiding
Marco Chardon: techniek
Áron Süveg: fotografie
Patricia Ribas: videofragmenten online communicatie
Adviezen : Brigitte van de Sande (Other Futures), Sven Jense (Climate Clean Up), Wouter Mensink (Nederlands Institute for Social Research)
Partner:
TwijnstraGudde
Contact: digestthefuture@gmail.com
Sponsors:
Vind je het leuk om dit project te volgen? Dat kan hier, op Facebook, Instagram of meld je aan voor de nieuwsbrief.