Welkom op de herdenkingsbijeenkomst van de

TOTALE RESET 2019

Het is 2069

 

We zijn 50 jaar nadat het leven op Aarde in 2019 voorgoed veranderde.

We zijn in de Old School op de jaarlijkse herdenkingsceremonie en viering van de Totale Reset.

We hadden in 2019 alleen oplossingen waar mensen niet heel enthousiast werden. Zoals bomen kappen voor meer hei, windenergie, van het gas af… Er werden oplossingen aandragen voor een probleem dat ergens anders speelde. Er zijn vaker oplossingen geweest voor problemen, zoals bijvoorbeeld bier of wijn als alternatief voor ondrinkbaar water in de middeleeuwen…daar werden we wel enthousiast van, maar de oplossingen voor deze uitdagingen waren niet heel aantrekkelijk.

Er werd veel gewezen…
JIJ kan er iets aan doen!
JIJ bent verantwoordelijk. 

Iedereen moest het allemaal alleen doen.  Dat systeem van iedereen-in-zijn-eentje tegen problemen die niet door jou veroorzaakt waren… Onze wereld was nu eenmaal zo ingericht. Al vér voor 2019. Mede door denkers als Adam Smith: wiens conceptuele kader ligt onder waar onze wereld op was ingericht. Het kapitalisme. WEALTH OF NATIONS  en zijn eerder verschenen THE THEORY OF MORAL SENTIMENTS waren onze leidraad in hoe je als individu een morele afweging kon maken. Die manier van denken was zo lang in ontwikkeling dat het moeilijk was om eraf te komen. Denkbeelden werden van generatie op generatie overgedragen…

 

Wouter Mensink | auteur van het boek ‘Kun je een betere wereld kopen? De consument en het fairtrade-complex’

Godelieve Spaas | Professor Sustainable Strategy & Innovation, Avans University of Applied Sciences and Knowledge Curator New Economy

 

Ik was 12 in 2019

Het lag allemaal op je schouders, je was machteloos.

We konden het ons ook niet voorstellen dat het mis kon gaan! We hadden het er over, maar het kwam niet aan. We maakten er zelfs grapjes over, we zeiden: het is eigenlijk best wel lekker dat het niet meer zo koud is!

 

 

Ja lekkere warme zomers…

 

 

WE geloofden dat we al onze problemen gewoon zouden oplossen.

 

We waren, als ik eerlijk ben best wel optimistisch. En we geloofden  ook dat er allemaal fantastische technologische oplossingen zouden komen die ons zouden redden!

 

Weet je, we hadden plannen toen om een soort van stof in de ruimte te schieten zodat de temperatuur weer zou dalen…

 

Ik geloofde dat er helden zouden komen die ons zouden redden…

 

 

 Tegelijkertijd herinner ik me ook dat niet iedereen geloofde dat we in de problemen zaten.  

Destijds waren wij mensen eigenlijk heel slecht in staat om na te denken over verder dan overmorgen.

We konden niet bevatten waar de experts van toen ons voor waarschuwden. Dat was ook waarom veel mensen liever hun kop in het zand staken… 

En dan was er ook nog eens de issue van “DE WAARHEID” mensen namen de experts helemaal niet meer serieus! Je kon in die tijd gewoon zelf de waarheid maken en terzijde leggen als je wilde.

#fakenews

We vroegen ons inderdaad ook af: Waarom moet ik het als individu nu oplossen? Waarom moeten wij als Nederlanders het doen als de Chinezen ondertussen maar doorgaan?

Totdat de astronauten ons deden beseffen dat we maar een minuscuul onderdeel waren van het heelal en dat we op een heel bijzondere plek zijn, vonden we het in ieder geval in Nederland allemaal niet zo heel urgent.  

 

Coyan Tromp | Curriculumontwikkelaar en docent Future Planet Studies op het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de Universiteit van Amsterdam.

We stierven massaal uit

Enkelen van ons overleefden de ramp

We overleefden deze ramp

2069

We gebruiken niet langer fossiele brandstoffen… al 40 jaar niet meer.

We zijn weer op één lijn met de natuur begrijpen dieren ineens veel beter.

We leven op dezelfde voet als de dieren, de planten en de landschap. De mens denkt niet langer de baas te zijn. Hij staat niet langer bovenaan. Interconnectivity is onze natuur geworden. Veel natuurlijker dan vroeger.

De puin van voor de Total Reset hebben we na 40 jaar nog steeds niet helemaal opgeruimd. De restanten van de vorige beschaving herinneren ons dat we een zeer inventieve maar ook destructieve nazaat zijn van de evolutie. We blijven de crisisjaren actief herinneren, want voor je het weet maken we weer dezelfde fouten.

We zijn gelukkig omdat we kleinschaliger leven, maar we zijn bang. We zijn bang om iets te duiden, want voor je het weet maken we dezelfde fouten. Het gaat nu goed, maar we waarom eigenlijk geen idee. En dat willen we ook niet.

We zoeken naar samenhang tussen alle organische en synthetische levensvormen. We evolueren gezond. Het heeft voorlopig nog geen naam wie of wat we zijn. CYBORG is een optie.

0 reacties

Fotografie: Áron Süveg